ISO 7010

Wet- en regelgeving

De ISO 7010 (Graphical symbols – safety colours and safety signs – Safety signs in workplaces and public areas) is een internationale norm die sinds 2012 door de CEN en NEN is overgenomen. De norm heeft daarom in Nederland officieel de naam NEN-EN-ISO 7010 gekregen (maar dit wordt vaak afgekort tot ISO 7010) en staat bij ons voor Grafische symbolen - Veiligheidskleuren en  -tekens - Geregistreerde veiligheidstekens. De norm beschrijft veiligheidssymbolen met het oog op preventie van ongevallen, brandbeveiliging, informatie over gezondheidsrisico’s en noodevacuatie.

De overname door de CEN en NEN in 2012 betekent, dat de ISO 7010 als Europese norm is overgenomen. Dit houdt in dat de tot 2012 nationaal geldende normen werden ingetrokken en overgenomen werden door deze nieuwe Europese norm, die nu dus voor alle Europese landen geldt. Hierdoor ontstaat er binnen Europa een uniformiteit op het gebied van de veiligheidssignalering, wat de mate van veiligheid natuurlijk sterk ten goede komt.

Doel van de ISO 7010

Het doel van de ISO 7010 is om ervoor te zorgen dat pictogrammen voor iedereen, waar men ook vandaan komt, herkenbaar zijn. Als iedereen deze pictogrammen gaat toepassen, zou dit tot een betere communicatie en veiligere werkomstandigheden kunnen leiden. De noodzaak om bij pictogrammen verschillende teksten in meerdere talen te plaatsen, zodat elke werknemer de pictogrammen begrijpt, zal hierdoor ook minder noodzakelijk worden.

De internationale norm ISO 7010 is toepasbaar op alle locaties waar veiligheid in verband met mensen een rol speelt. De norm is echter niet van toepassing op tekens voor het spoor- en wegverkeer, de binnen- en zeevaart en het luchtverkeer.

  • Herkenbaar voor iedereen
  • Betere communicatie & veiligere werkomstandigheden
  • Toepasbaar op allerlei locaties

ISO 7010 en NEN 3011

Naast de ISO 7010, bevat ook de norm NEN 3011 regels over veiligheidskleuren en -tekens in de werkomgeving en in de openbare ruimte. Wat is nu precies het verschil tussen de normen ISO 7010 en de NEN 3011? Nagenoeg alle symbolen uit de NEN 3011 zijn ook terug te vinden in de NEN-EN-ISO 7010. De NEN 3011 bevat, naast ontwerprichtlijnen en informatie over de toepassing van veiligheidstekens, vooral alleen nog symbolen bevatten waarin de ISO 7010 niet voorziet.

 

Het juiste formaat vinden

Welk formaat van pictogrammen ideaal is voor uw bedrijf, ligt aan de situatie en functie van de locatie. Langnaschijnende materialen vergroten de maximale leesafstand, maar de belangrijkste factor hierin is echter de grootte van het pictogram. De ideale grootte van een pictogram kan verschillen, aan de linkerzijde kunt u zien welke grootte gerelateerd is aan welke afstand

 

 

 

 

 

 

Sorteer op
© 2018 - 2022 BHV046.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel